LATERAN BAZİLİKASI

Latern Bazilikası Roma’da bulunmaktadır. Roma’da bulunan dört bazilikadan en eskisidir. Ayrıca Roma’da bulunan piskoposta burada kalmaktadır.

M.S. 314 yılında Constantin tarafından Roma’da yapılmış önemli bir kilisedir. Yapıldığı tarihteki orjinal haliyle günümüze kadar gelememiştir. Çeşitli deprem ve yangınlara maruz kalmış bu yüzden de bir çok restorasyona tabi tutulmuştur.

Lateran Bazilikası en kapsamlı restorasyonu 15. yüzyılda geçirmiştir. 15. yüzyılda yapı tamamen yıkılıp tekrardan inşa edilmiştir

Yapının yüksekliği 140 m , genişliği 73 m’dir.

Yapı yapılırken mermer, granit ve çimento kullanılmıştır.

Ayrıca Latern Bazilikası -ARCBACILICA- ünvanına sahiptir.

Bu bazilika ilk olarak Kurtarıcı Bazilikası olarak adlandırıldı ancak daha sonra Vaftizci Aziz John ve Evangelist Aziz John’a ithaf edildi ve bu nedenle Aziz John Lateran Bazilikası adını aldı.

Bazilika’nın dıştan bir görüntüsü

Lateran Bazikası’nın içinde bulunan bazı heykeller.

Apsisten bir görüntü

İlk bazilikanın hikayesi çok ilginç. Mevcut tarihsel verilere göre, daha önce Lateranın asil bir ailenin ait olduğu geniş ve güzel bir mülk vardı. İmparator Constantine iktidara geldiğinde Roma piskoposuna muhteşem bir saray hediye etti. İşte o zaman Hıristiyan dünyadaki en ünlü ve güzel bazilikalar hikayesi başladı. 4. yüzyılın başında düzenlenen bazilikanın kutsandıktan sonra, papiller orada yaşıyordu.
Bazilika, birçoğu cömert hediyeler getiren çok sayıda hacı tuttu. 5. yüzyılda, bazilika tamamen yağmalanmış ve kısmen vandallar tarafından tahrip edilmiş, ancak hızla toparlanmıştı. Bugün hâlâ en önemli Hıristiyan eserlerinin saklandığı bir yer. İmparator Konstantin’in heykelinin yanı sıra Aziz Petrus ve Paul’un büstleri de tapınaktaki diğer nesnelerin önündedir. Duvarlar güzel fresklerle süslüdür ve zemin eğlenceli bir mozaik ile kaplıdır.

http://www.orangesmile.com/extreme/tr/erken-hiristiyan-uygarlik-eseri/lateranodaki-bazilikasi-di-san-giovanni.htm

Larenta Bazilikasının planı

Hz. İSA, Vaftizci Yahya heykelleri

Latern Bazilikası’nın ön yüzünde Hz. İsa ve Vaftizci Yahya gibi önemli ruhani liderlerin heykelleri vardır.

Lateran Bazilikasında kısa bir gezinti…

HAZIRLAYAN: BAVER YAVUZ

NO:21849516

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın