MONTE CASSINO MANASTIRI

Monte Cassino veya Monte Cassino Manastırı olarak bilinen yapı Dünyanın en önemli manastırlarından biridir. Aziz Benedict tarafından M.S. 529 yılında eski bir Apollo tapınağının yıkıntıları üzerine kurulmuştur.

Manastır 520 m yüksekliğinde Monte Cassino tepesinde inşa edilmiştir. Aynı zamanda bu tepe yapıya da ismini vermiştir. Monte Cassino Manastırı stratejik konumundan dolayı tarihte bir çok yıkıma uğramıştır.

İlk olarak Lambardlarca 577 yılında yıkılmıştır, daha sonra 1300’lerde şiddetli bir depreme maruz kalıp yıkılmıştır, 1800’lerde Napolyon’un askerleri tarafından yıkılmıştır. Yalnız 2. Dünya Savaşında en büyük yıkımını yaşamıştır.

Yukarıda ki görsellerde Monte Cassino Manastırının 2. Dünya Savaşındaki bombalamadan sonraki hali…

Monte Cassino 2. Dünya Savaşında büyük bir yıkıma uğramıştır.

Coğrafi özellikleri bakımından dolayı Monte Cassino yüksek bir konumda bulunmaktadır. Müttefik orduları ile Alman ordusu savaşın kazanılması açısından Monte Casino’ yu stratejik bir saklanma alanı olarak görüyorlardı.

Savaşın başında her iki tarafta Monte Cassino’nun tarafsızlığonı kabul etmiş ve Monte Cassino’yu işgal etmemiştir. Talihsiz bir olay sonucu Monte Cassino Müttefik orduları tarafından uçaklarla bombalandı ve tamamen yıkıldı.

Monte Cassino Muharebesi her iki taraf açısından da hezimetle sonuçlandığını söylemek yanlış olmaz. 55.000’den fazla Müttefik askeri ve 20.000’den fazla Alman askeri yaşamını yitirdi. Bunun yanında savaşla bağlantısı olmayan 250’den fazla sivil hayatını kaybetti. Sonuç olarak büyük bir maddi bilanço ve Monte Cassino’nun tamamı yıkıldı.

https://byzantinearchitect.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/12/bvfgb-1.jpg?w=768

(1. Fotoğraf)

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.co.uk%2Fpin%2F483644447456302565%2F&psig=AOvVaw0aAPaB3yvgkCCsCxwS953E&ust=1607529205456000&source=images&cd=vfe&ved=0CA0QjhxqFwoTCJD8kpvfvu0CFQAAAAAdAAAAABBy

(2. Fotoğraf)

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.history.com%2Ftopics%2Fworld-war-ii%2Fbattles-of-monte-cassino&psig=AOvVaw0aAPaB3yvgkCCsCxwS953E&ust=1607529205456000&source=images&cd=vfe&ved=0CA0QjhxqFwoTCJD8kpvfvu0CFQAAAAAdAAAAABB_

(3. Fotoğraf)

MONTE CASSINO’NUN BAŞINA GELEN TALİHSİZ OLAY

15 Şubat 1944 günü Müttefikler tarafından bombalanarak yıkılan tarihi Monte Cassino Manastırı, İngiliz istihbaratının küçük bir tercüme hatasının kurbanı olmuş. Alman askeri telsizlerini dinleyen İngiliz istihbarat subayı küçük bir hata yaptı: ‘Baş papaz (Almanca ‘Abt’) şu anda Monte Cassino Manastırı’nda’ diyen mesajı ‘Tabur (Almanca ‘Abteilung’) şu anda Monte Cassino Manastırı’nda’ şeklinde tercüme etti. Hata anlaşıldığında ise artık iş işten geçmiş, Müttefik uçakları bombalarını bırakmaya başlamıştı bile. Bu hata yüzünden Aziz Benoit’nın 529 yılında kurduğu muhteşem Manastır yerle bir olacak, 250 kişi de ölecekti. Bu acı gerçek, İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya Operasyonu’na katılan en yüksek rütbeli İngiliz subayı olan, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutan Vekili Lord Alexander‘in yaveri Sir Rupert Clarke tarafından kaleme alınan ‘Whit Alex at War’ (Alex’le Savaşta) adlı otobiyografide ilk kez itiraf ediliyor. Müttefikler de Almanlar da Roma’nın güneyinde stratejik bir tepenin üzerinde inşa edilmiş olan tarihi Monte Cassino Manastırı’nın tarafsızlığını kabul etmişlerdi. Müttefik Komutanlığı yanlışlıkla ‘Tabur şu anda Monte Cassino Manastırı’nda’ şeklinde tercüme edilen gizli mesajı çözünce, Almanlar’ın tarafsızlığı bozduğuna ve manastırı işgal ettiğine karar vererek bombalama emri vermişti.

Monte Cassino Manastırı Papa 6. Paul tarafından 1964 yılında yeniden inşa edilmiştir.

Günümüzde Hristiyan dünyasından birçok hacı ve ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Monte Cassino Manastırı BATI DÜNYASI’NIN DENİZ FENERİ olarak anılmaktadır.

MONTE CASSINO MANASTIR’ININ İÇİ

Giriş manastırı, Saint Benedict tarafından bir hendek haline getirilen Apollon tapınağının yeriydi. Sonraki konuklar 1595 yılında inşa edilmiş Bramante manastırına girerler. Merkezde sekizgen bir kuyu ve balkondan vadinin muhteşem manzarası vardır. Merdivenin alt kısmında 1736’dan kalma Aziz Benedict heykeli bulunur.

Bazilika girişinde, 11. yüzyıldan kalma ortadaki üç bronz kapı vardır. Bazilikanın içinde muhteşem freskler ve mozaikler vardır. Kutsal İşler Şapkanı birkaç azizli esrarkârlar tutar.

Alt katta 1544 yılında inşa edilmiş ve dağa oyulmuş bir şifredir. Crypt çarpıcı mozaiklerle doludur.

MONTE CASSINO’DA KISA BİR GEZİNTİ

https://www.youtube.com/watch?v=5O78kEFrj4I

HAZIRLAYAN: BAVER YAVUZ

Yorum bırakın

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın